virtual-reality-headset

De toekomst met virtual reality shopping

Virtual-reality-shoppingDoor Roald Ploegmakers.

Virtual reality shopping
Je komt de laatste tijd steeds meer artikelen tegen waarin de Virtual reality bril een rol speelt. Meestal gaat het om toepassing bij games of entertainment. Maar wat nou als je deze virtual reality brillen zou toepassen bij online shopping? Ik word dan meteen enthousiast, denk dan direct aan heel veel kansen en mogelijkheden en vooral de extra beleving die het op gaat leveren.

Toekomst
Verandering is niet altijd beter maar ik ben er van overtuigd dat deze brillen een grote rol gaan spelen in onze samenleving. De mogelijkheden zijn enorm, denk aan bijvoorbeeld een auto kopen, je configureert de auto en waant jezelf in de auto, rondom! Bij winkelen “creëert” de winkelier een virtuele wereld waar de klant tussen de schappen doorloopt en spullen kan pakken en zelfs passen. Deze klant maakt éénmalig een profiel aan bij zijn favoriete online kledingwinkel, met maten en profielfoto van zichzelf. Daarna kan de klant met de uitgekozen artikelen “voor de spiegel gaan staan” om te kijken hoe het staat. Deze kijkt naar beneden of over zijn schouder. Ook stelt het de retailer in staat om een stukje offline naar de mensen toe te brengen. Aanbiedingen kunnen op een “ouderwetse” pak ik even mee manier worden gepresenteerd. Een enorme kans voor cross-channel en bij verkoop. Dit gaat voor extra omzet zorgen maar ook een enorme besparing op de retour kosten opleveren.

Mogelijkheden
Met de huidige software zou je in sommige gevallen al een bril kunnen gebruiken maar dan heb je alleen de “platte” 2D beleving en niet die van 3D virtual reality. Ook voor softwaremakers ligt hier een enorme kans en dan niet alleen voor de gaming industrie maar ook voor webshopbouwers. Na de verschuiving naar Mobile is de nieuwe trend straks shoppen in 3D virtual reality, let maar op! Wat als zo’n bril ook nog eens simpel en eenvoudig is aan te sluiten op je tablet of telefoon…..

Over 5 jaar hebben nieuw geleverde vliegtuigen geen vaste beeldscherm meer aan boord, je ziet nu al maatschappijen die tablets aan boord gaan gebruiken. Als ze er dan in de toekomst ook nog een virtual reality bril bij faciliteren is de beleving aan boord compleet!

Het is ook toe te passen bij sporten! Ik zie een mogelijkheid bij cardio fitness, een loopband of (spinning)fiets zijn uitermate geschikt. Er zijn al programma’s die je een parcours laten afleggen voor een plat scherm. Wat nou als de fiets, software en het beeld samenwerken en je écht door de bergen laten rijden of het heuveltje laten oprennen? Beeld en inspanning passen zich aan, nét echt, je hebt alleen een (grote) bril op je hoofd.

Keerzijde
Is het dan alleen maar positief? Nee, ik voorzie ook een minpunt…. Je sluit je letterlijk en figuurlijk af van de samenleving en komt in je eigen digitale belevingswereld. Je wordt er niet socialer op, je zit niet meer vóór het scherm maar je zit erin, isolement ligt op de loer. Echter, ook hierbij geldt: Het is maar net hoe je er mee omgaat.

Is het al te koop?
De ontwikkelingen volgen elkaar nu razendsnel op. De Engelse omni-channel retailer en supermarkt Tesco is al aan het testen met de mogelijkheden (zie filmpje hieronder)  en op NU.nl is te lezen dat gameontwikkelaar EA de mogelijkheden van virtual reality gaming aan het onderzoeken is. Van dat laatste geloof ik niks, deze spelletjes gigant heeft vast al een plan klaar liggen maar kan best worstelen met de ontwikkeling van de software of er wordt gewacht totdat de techniek rijp genoeg is en een consumentenversie betaalbaar is geworden. Oculus, een maker en ontwikkelaar van 3D brillen, heeft onlangs zijn nieuwe model genaamd Rift DK2 gelanceerd. Deze moet ongeveer €300,- gaan kosten en is vanaf juli in Amerika leverbaar. Ook Sony en Apple werken aan een 3D virtual reality bril. Ik ben echt heel benieuwd wat dit gaat brengen en blijf de ontwikkelingen op de voet volgen.

Virtyal reality winkeltour, voorbeeld:

Techniek achter de bril:

Klik hier voor een artikel over Oculus op NU.nl.

Leuk als je hieronder een reactie achterlaat.